Mentale gezondheid is op dit moment een belangrijk onderwerp, vooral voor jongeren. Wanneer psychische klachten al op jongere leeftijd worden erkend en de juiste hulp wordt geboden, is de behandeling meestal succesvol. Een probleem bij jongeren is dat mentale problemen vaak niet erkend of herkend worden en de juiste hulp niet gevonden wordt. Bovendien rust er nog steeds een taboe op het bespreken ervan.
Moving Stories is ontworpen met als doel dat jongeren zichzelf – en elkaar – beter kunnen helpen als het niet goed gaat, door de problemen te herkennen en hulp in te schakelen. Moving Stories is een first person, single player game in de vorm van een app voor smartphone of tablet. De game wordt gespeeld met de hele klas tegelijk in het voortgezet onderwijs.
Het speelbare personage woont in huis met zijn / haar nichtje Lisa, die niet meer uit bed komt. De speler weet vooraf niet precies wat er aan de hand is en probeert haar te helpen. Vijf dagen lang kan je als speler elke ochtend ongeveer 10 minuten spelen. Je kan in gesprek gaan met Lisa en acties ondernemen in het huis zoals koffie maken, opruimen of de huisarts bellen. Gedurende de dag krijg je feedback van Lisa. Dit komt in de vorm van tekstberichtjes (notificaties) binnen op je telefoon. Gedurende de dag krijgen alle spelers in de klas dus op gezette tijden berichten uit de game. De een zal positieve reacties krijgen, terwijl een ander boze of treurige berichtjes krijgt van Lisa. Deze notificaties hebben als doel dat spelers hun strategie onderling gaan vergelijken en er zo een gesprek op gang komt tussen de klasgenoten.
Motivatie
Best Serious Game Op dit moment is er op middelbare scholen onvoldoende aandacht voor mentale gezondheid. Moving Stories heeft als hoofddoel dat jongeren zichzelf - en elkaar - beter kunnen helpen als het niet goed gaat. De game is zo ontworpen dat het de vier subdoelen dient; lage mentale gezondheid signaleren, bespreekbaar maken, handelingsperspectief bieden en stigma verminderen. De game wordt met de hele klas, 10 minuten per dag gedurende 5 dagen gespeeld. Na de 5e dag komt er een nagesprek van een ervaringsdeskundige.
De game heeft in praktijksituaties een positief effect laten zien. Jongeren geven aan dat ze aan het einde van de week, met betrekking tot dit thema, meer kennis en een groter handelingsperspectief hebben. De game wordt in Q3/4 2017 gevalideerd in een randomized control trial met 2500 leerlingen.Motivatie 2e categorie
Best Co-production Moving Stories is een co-productie van Trimbos en IJsfontein. De betrokken partijen zijn volledig geïntegreerd te werk gegaan. Het concept is bedacht door IJsfontein samen met twee professoren en onderzoekers van Radboud Universiteit en Trimbos. Voor medische serious games is het belangrijk dat wetenschappers en gamedevelopers al vroeg in het traject nauw samenwerken. Je leert van elkaar en kan risico’s afdekken waardoor effecten zowel op commercieel als wetenschappelijk gebied beter worden. Vaak zorgt een dergelijke samenwerking voor grote vertraging in het proces doordat er twee systemen botsen. In deze unieke samenwerking hebben we het academisch proces naadloos aan laten sluiten op het ontwikkelproces van de game. Onderzoekers waren vast onderdeel van het ontwikkelteam en de gebruikerstests voor het ontwikkeltraject werden mede ontworpen om data voor de validatie te genereren. Hierdoor hebben we tegelijk een game kunnen ontwikkelen die ingezet kan worden op alle scholen in Nederland en aansluiting gevonden bij de internationale onderzoeks- en preventie community voor een wereldwijde uitrol.