Hartenjager is een literaire datinggame voor smartphone en tablet, waarbij Violet, een fictief personage uit de boeken van Arnon Grunberg, tot leven komt. In de app probeer je haar hart te veroveren door brieven met haar te schrijven. Als dat 100% lukt, ontvang je een uitnodiging voor een ontmoeting.
De game zet een nieuwe, experimentele, literaire game in de wereld die speelt met de verwachtingen rondom ‘AI’, interactieve verhalen, datingsites, chatbots en jouw gevoelens. Want wie zit er eigenlijk aan het andere einde van de brieven?
Hoe je kunt winnen
Schrijf je in je brieven aan Violet over onderwerpen die haar interesseren, dan stijgt haar verliefdheid (en de jouwe ook als het goed is). Het helpt als je het boek hebt gelezen waar ze in voorkomt (Huid en haar, 2010), maar dat is niet noodzakelijk. De game bevat namelijk een ‘magisch kladblok’ dat je helpt met het zoeken naar onderwerpen die aanspreken. Hoe meer je van haar hart verovert, hoe meer zij zichzelf ook bloot zal geven. In tekst -zoals alleen Grunberg dat kan- en in beeld. Lukt het niet om op tijd te schrijven over zaken die haar interesseren, dan wijst ze je af. Game over.
Wat spelers schrijven
De brieven die Violet ontvangt zijn zeer divers. Van lang tot kort, van literair tot vol met spelfouten (hoewel het systeem brieven met téveel fouten niet accepteert). Sommigen spelers schrijven terwijl ze op de wc zitten te poepen, anderen ruimen er speciaal ’s avonds tijd voor in, weer anderen beginnen er de dag mee.
De makers
Stichting Society of Play ontwikkelde de app in samenwerking met Arnon Grunberg en zijn uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. De techniek is gedaan door MiracleThings. De brieven zijn speciaal voor deze game door Arnon Grunberg geschreven. De game is gemaakt met financiële steun van het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De actrice (Violet) wordt gespeeld door Eva van de Post.
Motivatie
Best Co-Production De game is gemaakt door Society of Play (concept en game design Hanne Marckmann) en Arnon Grunberg (concept en teksten). De uitgeverij was betrokken bij de conceptontwikkeling en doet de communicatie. De techniek was in handen van MiracleThings, een partij die niet klakkeloos bouwde, maar enthousiast meedacht om Violet zo menselijk mogelijk te maken. Techniek, teksten en game design werden in meerdere iteratieve rondes met usertests telkens verfijnder op elkaar afgestemd. Daarbij kreeg Arnon Grunberg opdracht om andere/meer teksten te schrijven als dat nodig bleek, maar dacht hij ook mee over de spelregels. Andersom schreef de game designer regelmatig een tekst die Violet net even beter deed reageren en moest ze nadenken over de implementatie van de regels die Arnon voorstelde of die de techniek mogelijk maakten. Qua techniek bleek uit de tests dat een aantal technische features zelfs helemaal niet nodig waren om in te bouwen, omdat het spel al immersief en geloofwaardig genoeg bleek. Een zeer intensieve, productieve en iteratieve samenwerking dus!
Motivatie 2e categorie
Best Game Design Een immersieve game volledig gebaseerd op tekst. Nieuw is het niet, er bestaan tekstadventures genoeg uit de eerste uren van de videogames. Maar vandaag de dag vragen spelers toch vaak om meer. Of niet? Uit diverse tests bleek dat onze spelers zich graag laten onderdompelen in de brieven van Violet en ook - zelfs al is het op een smartphone of tablet - lange brieven terugschrijven (op hartenjager.nl staan enkele voorbeelden bij 'nieuws'). Daarnaast is het game design ook niet alleen gebaseerd op het intypen van 'ja' of 'nee', 'links' of 'rechts', maar op lange brieven door de spelers zelf. De spelers heeft dus veel meer vrijheid en betekenisvolle keuzes te maken dan in de oude tekstadventures. Ook het thema, dating, maakt het game design interessant. Want hoewel je weet dat je met een 'bot' schrijft, verliest toch menig speler zich in gevoelens voor en over Violet (en over zichzelf). Een geslaagd ontwerp dus, met beperkte visuele middelen.
Motivatie 3e categorie
Best Casual Entertainment Game In de wereld van de casual games is Hartenjager zonder meer een vreemde eend in de bijt. De downloadaantallen van de bekende casual games zullen we nooit halen, maar als we succes afmeten aan de overgave en enthousiasme van de spelers en niet aan aantallen downloads, komt Hartenjager zeker in aanmerking voor 'best casual game'. Het biedt een totaal andere ervaring dan de meeste casual games, maar wel een interessante ervaring die meerdere dagen duurt en je laat afvragen wie of wat Violet nu eigenlijk is.
Motivatie 4e categorie
Best Cross-Media Game
Het personage Violet in de game komt uit het boek Huid en Haar van Arnon Grunberg (2010). De game gaat verder nadat het boek is gestopt. Als je het boek hebt gelezen, snap je precies waarom Violet op zoek is naar een nieuwe geliefde. Haar relatie gaat namelijk op opmerkelijke wijze uit in het verhaal. Het boek levert een schat aan informatie op aan onderwerpen waarover je kunt schrijven (en ook waarover je vooral niet moet schrijven) met Violet. Journalist Sjoukje Smedt (De Standaard): "Al op de eerste honderd pagina's van Huid en Haar zijn voldoende onderwerpen te vinden die bonuspunten opleveren."
Met de game stap je als speler dus in het verhaal van het boek, maar tegelijkertijd stapt Violet jouw leven binnen. Niet alleen een crossmedia productie dus, maar eigenlijk ook een cross-universe productie. Arnon Grunberg: "Hartenjagen is een poging de waarheid van schrijver en gamemaker op te rekken, een waarheid die zich niet langer in een parallelle wereld bevindt – hier is het boek, hier is de game, daar is het leven – maar deel uitmaakt van het dagelijks leven van de speler. Doel van Hartenjagen is om meer te zijn dan een placebo.
Play
https://itunes.apple.com/nl/app/hartenjager/id1237080787?mt=8