Culture Escape: Bionaea is een Pop-Up Escape Game Experience die gaat om een rondleiding in een kweekvleesfabriek. Dr. Diederik Staalbergen kweekt bij de Bionaea fabriek namelijk 100% echt vlees met 0% dierenleed. Hij heeft zijn fabriek, na jaren research en development, opengesteld voor de eerste bezoekers. Echter, niet iedereen is blij met de fabriek en er wordt getwijfeld aan de motieven en methodes van Staalbergen en zijn Bionaea.
Culture Escape: Bionaea is een meeslepende belevenis die tot leven komt door professionele acteurs, gecombineerd met uitdagende puzzels en techniek met een oude fabriek als decor; een real life game die niet snel zal worden vergeten! Door de introductie van non-linieariteit en asymmetrische play heeft het een replay value die nog niet (veel) wordt gezien in real life games. Daarnaast heeft de game meerdere eindes die de uitkomst van het spelgedrag reflecteren.
Het digitale aspect van Culture Escape: Bionaea komt naar voren binnen de achterliggende technologie die wordt ingezet voor de sfeer en de puzzels. Door middel van een eigen in-house tool wordt de gehele ervaring digitaal onder controle gebracht. Ze worden de muziek, geluidseffecten en de verschillende triggers, digitaal (en automatisch) bestuurd. Hiernaast wordt veel gebruik gemaakt van digitale aspecten voor de puzzels. Zo wordt men uitgedaagd om met lasers de strijd aan te gaan, systemen te hacken, timers uit te schakelen en digitale beveiligingen te omzeilen.
Bionaea is onderdeel van Culture Escape. Culture Escape is een verzameling van real life games, die allen gebaseerd zijn op trends binnen de erfgoed, real life gaming- en vrijetijdssector, en het bewezen effect van beleving en spelenderwijs leren. Bij elke locatie die het project aandoet wordt de historie van de locatie gebruikt als uitgangspunt voor het narratief van de ervaring. Een portie fictie wordt hier doorheen verwerkt om het geheel aantrekkelijk en speels te maken. Acteurs, aankleding, props, een stuk in-huis ontwikkelde technologie, licht en geluid moeten de spelers minimaal 2 uur lang onderdompelen in de geschiedenis van Nederlands erfgoed op een vernieuwende unieke manier.
Motivatie
Best Co-Production Culture Escape: Bionaea wordt met een uiteenlopend scala aan partijen neergezet. Regisseur, acteurs, prop-bouwers, historici, locatiemanagers en meer werken mee aan het organiseren en uitvoeren van Bionaea. Erfgoed Brabant, Cultuurbedrijf Bergen op Zoom, Stichting Zuidlijn en andere partijen steunen en voorzien het project en de makers van kennis en netwerk. De samenwerking met locaties en zijn historici zijn van groot belang om de correctheid van feiten en details te behouden, en om deze vervolgens op een zo organisch mogelijke manier te verwerken in het ontwerp van het spel. Basecamp Games steekt de nodige tijd in het bespreken van deze informatie, die een grote inspiratie bron is voor de manier waarop het design van het spel tot stand komt. Basecamp Games maakt met Culture Escape een unieke koppeling tussen Real Life Game en interactief theater, wat we wel al kennen uit bijvoorbeeld Prison Escape, maar waar verder op wordt gebouwd door het inzetten van een interactieve audio score, video, video-mapping en lichtontwerp. Samen met andere makers (regisseur, lichtontwerpers, decorbouwers) en andere externe partijen (historici, beleidsmakers van verschillende steden) brengt Culture Escape en uniek narratief per locatie.
Motivatie 2e categorie
Best Technical Achievement Basecamp Games heeft in-huis een tool ontwikkeld toegespitst of Real Life Games, die is ontstaan uit een probleem waar het team tegenaan liep toen zij bezig waren met de ontwikkeling van de eerste Escape Room die het team maakte. De Digiroom-Builder is een hulpmiddel dat volledige controle over de gehele Real Life Game omgeving geeft. Dit doet zij middels het vergemakkelijken van de communicatie tussen externe apparaten (zoals Arduino, Raspberry Pi, maar ook licht, geluid, sensorische input etc.) en PC-software (Unreal Engine, FMOD, Mapping software en meer). Deze controle over alle aspecten van design binnen de omgeving leidt tot een sterkere immersie en zorgt voor een nieuw soort Real Life Game ervaring waar de enige beperking de verbeelding van de designer is. Hier is de tool dan ook opgericht: By Designers, for Designers. Een dergelijk systeem bestaat nog niet, en Basecamp Games streeft ernaar deze software later dit jaar ook beschikbaar te maken voor andere designers.
Motivatie 3e categorie
Best Cross Media Game Bionaea is een combinatie van spannend en interactief theater, puzzels en hints als in de escape rooms en verlaten cultureel erfgoed moet een ervaring opleveren zoals in echte videospelletjes en films. Basecamp Games maakt hiermee een unieke koppeling tussen real life games en interactief theater, wat we wel al kennen uit bijvoorbeeld Prison Escape, maar waar verder op wordt gebouwd door het inzetten van een interactieve audio score, video, video-mapping en lichtontwerp. Samen met andere makers (regisseur, lichtontwerpers, decorbouwers) en andere externe partijen (historici, beleidsmakers van verschillende steden) brengt Culture Escape een uniek narratief per locatie waarbij in het geval van Bionaea is gekeken naar het karakter van de stad 's-Hertogenbosch, en de behoefte om industrieel erfgoed onder de aandacht te brengen. De combinatie van verschillende disciplines maakt het project uitdagend en innoverend. Bionaea vereist een goede samenwerking tussen gamedesigners, stadshistorici, scriptschrijvers, acteurs en gamemaster bij zowel de creatie als uitvoering van de Bionaea real life game.