Blokje Om is een virtuele verkeerstrainingsgame die ontwikkeld is om kinderen die langdurig afhankelijk zijn van een rolstoel of scootmobiel op een veilige manier te leren participeren aan het verkeer. Het gebruik van virtual reality voor het trainen van verkeerskennis is een uitkomst omdat het vanzelfsprekend veiliger is dan oefenen in het echte verkeer. Ook biedt Blokje Om de mogelijkheid om allerlei verkeerssituaties gemakkelijk meerdere keren achter elkaar te oefenen. Patienten die Blokje Om al hebben gespeeld vinden het ontzettend leuk om in de virtuele wereld te oefenen, waardoor ze bijna vergeten dat ze aan het trainen zijn.
Motivatie
Best Serious Game Afhankelijk zijn van een rolstoel of een scootmobiel is niet leuk, als je dan ook nog allerlei saaie trainingen moet doen om alleen het verkeer in te mogen dan helpt dat niet. Blokje Om kan in ieder geval één van die obstakels weghalen door het trainen leuk te maken. De game is gericht op een jonge doelgroep (7-12 jaar), daardoor is er gekozen voor een gestileerde virtuele wereld die goed aansluit op de verbeelding van de kinderen.
Motivatie 2e categorie
Best Co-Production
Blokje Om is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Jagaco als game studio, het SmartLab van Sophia Revalidatie Den Haag die de rol van opdrachtgever vervult en de Haagse Hogeschool die onderzoek heeft uitgevoerd en verschillende prototypes heeft gemaakt. Door deze driehoek worden onderwijs, bedrijfsleven en de zorg met elkaar verbonden en versterken ze elkaar tijdens de ontwikkeling van Blokje Om.
De wens voor de game kwam van de werkvloer bij Sophia. Bij therapeuten was de wens ontstaan om op een betere en veiligere manier patienten te trainen. In het verleden was het vaak eng of niet practisch om sommige kinderen mee te nemen in het verkeer. Dit kon namelijk leiden tot onverantwoorde en potienteel gevaarlijke situaties. Voor deze kinderen waren er niet veel opties in de oude situatie. Sinds de start van dit project is daar verandering in gekomen. De verschillende scenario’s waarin wordt getraind komen dan ook direct voort uit de ervaringen en wensen van de therapeuten. Maar ook de interface en de kleurstelling van de assets in de game zijn gekozen na veel overleg met de therapeuten waarbij er rekening wordt gehouden met de beleving van de kinderen.
Door middel van een intensieve samenwerking met de therapeuten van Sophia Revalidatie, de Haagse Hogeschool en Jagaco zijn we in staat geweest om naast de fun-factor ook het serious-deel van Blokje Om goed vorm te geven. Meerdere groepen studenten van de Haagse Hogeschool hebben onderzoeken gedaan naar bijvoorbeeld de hardwarematige bediening van de game, waarbij rekening gehouden moest worden met patienten die enkel- of meervoudig gehandicapt kunnen zijn. Andere studenten hebben nagedacht over spelelementen om de kinderen uit te dagen, of hebben ruwe prototypes van de game gemaakt om losse elementen te kunnen testen. Jagaco en Sophia revalidatie hebben samen vanuit hun eigen expertise de regie gevoerd over het gehele traject wat ruim 1,5 jaar heeft geduurd.
Motivatie 3e categorie
Best VR Game BlokjeOm dompelt de speler onder in een speelse virtuele wereld. Ondanks dat het er niet als de echte wereld uitziet, ervaart de patient de spelwereld als overtuigend, waardoor de opgedane ervaringen en getrainde verkeerssituaties over te dragen zijn naar de echte wereld. Er is veel onderzoek gaan zitten in het niveau van de patienten, de complexiteit van de oefeningen en de aansturing van het spel in virtual reality met fysieke besturingsmidellen zoals je die zou vinden op een elektrische rolstoel of scootmobiel.