Control Conference/2013

On The Ground Reporter: The Netherlands

Created by: Butch & Sundance Media

On The Ground Reporter: The Netherlands is een interactieve documentaire-game bedoeld voor het MBO-vak Burgerschap. In de game stap je voor een paar uur in de schoenen van een journalist. Je wordt door Annechien Steenhuizen (NOS presentatrice 8-uur journaal) als radio-reporter erop uit gestuurd reportages te maken over de thema’s migratie, veiligheid en emancipatie. Voor de reportages moet je door heel Nederland reizen en zelfs een uitstap naar Polen maken.

Op iedere plek verzamel je zoveel mogelijk bronnen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Voor de reportage over veiligheid moet je bijvoorbeeld onveilige wijken in Den Haag bezoeken en dat kan niet zonder politie. En Polen interviewen over misstanden in Nederland is niet eenvoudig. Als journalist moet je vertrouwen winnen, informatie beoordelen op betrouwbaarheid en natuurlijk de beste bronnen vinden die andere journalisten misschien niet hebben. En, vergeet niet hoor en wederhoor toe te passen en zo het onderwerp van verschillende kanten te belichten. Dus hoe meer bronnen, hoe meer punten. De druk wordt extra opgevoerd door een dringende deadline voor elke reportage.

Aan het einde van elke quest moet je je eigen unieke radioreportage mixen. Dit doe je door in de editor een selectie van de bronnen te maken die je hebt verzameld en die zo te mixen dat jij denkt dat het een goede reportage is met een originele invalshoek. In iedere quest kun je twintig tot dertig bronnen vinden maar je kan er uiteindelijk maar zes gebruiken voor je item. Hierdoor wordt duidelijk dat journalisten keuzes moeten maken en altijd maar een deel van het verhaal kunnen vertellen. Gamers leren hierdoor kritisch naar media te kijken.

Als je helemaal tevreden bent stuur je de reportage op als mp3 naar jezelf en naar de hoofdredacteur Annechien Steenhuizen. Zij geeft inhoudelijke feedback en beoordeelt je reportage.

Motivatie: On The Ground Reporter: The Netherlands is uniek door het gebruik van interactieve 360-graden fotografie (denk aan google streetview maar dan veel betere kwaliteit). Alles in de game is gebaseerd op onderzoek, interviews, geluids- en beeldmateriaal dat door Butch & Sundance Media op journalistieke wijze zelf is vergaard. Daarmee kan de game getypeerd worden als een documentaire game. Of in andere woorden, een journalistiek verhaal, gebracht in de vorm van een game. De game maakt onderdeel uit van de serie On The Ground Reporter die wordt aangeboden op het MBO voor het vak Burgerschap. De serie is een volwaardige vervanging voor een boek en wordt uitgegeven door Deviant en al meer dan 130 duizend jongeren hebben een account aangemaakt. Butch & Sundance Media is de eerste die een lespakket op de markt brengt dat helemaal gebaseerd is op serious gaming. Uit een onafhankelijk onderzoek van NCDO blijkt onder andere dat de On the Ground Reporter games een zeer effectief leermiddel zijn.

Online spelen: http://nl.onthegroundreporter.nl/

Terug

amsterdam in business

amsterdam in business

Control magazine

Control magazine

Improvive

Improvive

amsterdam economic board

amsterdam economic board