Control Conference/2013

Letterprins

Created by: Monkeybizniz

Letterprins is app met speelse game-elementen waarmee jonge lezers spelenderwijs hun woordkennis en leesprestaties kunnen verbeteren. In de leesgame is kennis verwerkt uit diverse onderzoeken naar leren lezen, gedaan door taalkundigen en onderwijskundigen van de Radboud Universiteit Nijmegen. De leesgame is voorzien van aantrekkelijk visualisaties en animaties rondom de hoofdpersoon Letterprins. Samen met Letterprins gaat het kind op reis door samen te leren lezen. Uniek aan Letterprins is:

– succes van het kind staat centraal in de app.
– kind en ouder spelen samen (versterking band en de succesbeleving).
– de app is geschikt gemaakt voor gebruik in professionele omgevingen (RT’ers, dyslexie-specialisten, logopedisten, orthopedagogen).
– alle oefeningen zijn gebaseerd op taalkundig en orthopedagogisch wetenschappelijk onderzoek.
– na ieder level krijgt het kind een persoonlijke beloning in de vorm van digitale stickers, sterren en een eigen op te nemen videoboodschap.
– de voortgang en scores worden per kind bijgehouden in grafieken, zodat ouders of begeleiders goed kunnen monitoren.
– het oefenen van de woordjes is afgestemd op het leesniveau van het kind. Doet het kind het goed dan gaat het tempo omhoog.
– in de app wordt gebruik gemaakt van een Dyslexie-lettertype.
– kinderen hebben er lol in om te oefenen met lezen.

De game start met het leren van losse letters (inclusief de uitspraak). Na elk level worden de woorden en zinnen moeilijker (niveau begin groep 3 tot en met eind groep 4). De hogere levels bestaan uit 3 onderdelen:
– het oefenen van woordflitsen (inclusief uitspraak)
– het vergroten van de woordenschat
– het leren lezen en begrijpen van zinnen

De game is ontwikkeld voor álle kinderen die leren lezen. Juist kinderen met leesproblemen en dyslexie kunnen met de leesoefeningen in Letterprins vooruitgaan in hun leesniveau volgens principes die wetenschappelijk (evidence-based) zijn aangetoond. De game houdt zelf bij waar een kind extra oefening nodig heeft. Door de onderliggende algoritmes is de leesgame niet alleen geschikt voor kinderen met leesproblemen en dyslexie, maar ook voor kinderen die Nederlands leren als tweede taal.

Motivatie: Een vader met een kind met dyslexie. Dat was onze klant en onze doelgroep. Beiden werden schijtziek van het oefenen met papieren kaartjes die ze telkens krijtraakten. Of we niet iets leukers konden maken. Dat konden we wel. En toen de samenwerking werd uitgebreid met de Radboud Universiteit, werd het nog interessanter: een leuke app maken, maar wel één gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Van leesoefeningen met behulp van de kaartjes naar oefenen met de Letterprins app. Het betreft hier de toepassing van verbluffend eenvoudig game-design...we geven het zelf toe. Maar the proof of the pudding is in the eating! Door het gebruik van enkele kiene game mechanics is de beleving en motivatie van de kinderen totáál anders vergeleken met de analoge methode. Met Letterprins wíllen ze de oefeningen doen, uit zichzelf en niet omdat het moet. Ze hebben heel veel lol in zichzelf te verbeteren, ervaren het fijne gevoel van het volgend level bereiken en daarvoor beloond te worden (via good ol’ stickers, maar ook via persoonlijke video boodschappen), en kunnen hun doel en progressie daar naartoe zelf goed in de gaten houden. De recensies zijn ontzettend positief. Maar het leukste was om het met eigen ogen te zien voor het klaar was. We hebben Letterprins ook door onze eigen kinderen en hun vriendjes laten testen. Het bleek een mega hit. Vriendjes vroegen telkens weer of ze Letterprins mochten spelen. Een beter compliment kan je je niet wensen. Een educatieve app die werkt, gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, en die kinderen écht leuk vinden om te spelen. We zijn best heel trots op deze fijne app.

Online spelen: https://itunes.apple.com/nl/app/letterprins/id684227605?mt=8&ign-mpt=uo%3D4

Terug

amsterdam in business

amsterdam in business

Control magazine

Control magazine

Improvive

Improvive

amsterdam economic board

amsterdam economic board