Control Conference/2013

Briquid

Created by: Gamious

Briquid is een puzzelspel voor tablets. Het doet eer aan zo’n beetje het grootste cliché in game development: ‘easy to learn, hard to master’. Maar dat is natuurlijk helemaal niet erg.

Het doel van het spel is het verplaatsen van water naar een reservoir, de uitdaging dit met een beperkt aantal beurten te doen.De speler kan drie dingen doen: blokjes maken, blokjes weghalen, en het veranderen van de richting van de zwaartekracht.

Het spel heeft in totaal honderd levels met zeer veel variatie. Om alles op 100% uit te spelen zal zelfs de meest ervaren puzzelaar dagen, zo niet weken bezig zijn. Een dezer dagen verschijnt overigens een update van het spel met Game Center achievements en leaderboards, en een undo-button. Helaas konden we deze niet op tijd submitten voor de Game Awards, ivm een bug in de laatste versie van Gamemaker Studio. Zodra de update gereleased is laten we het weten.

Motivatie: De keuze om Briquid als eerste mee te laten dingen naar een prijs in de Best Music & Audio-categorie was snel gemaakt. Arjen Schut (o.a. Guerilla) heeft hier exceptioneel werk geleverd.

De soundtrack van vijf nummers sluit perfect aan bij een ontspannen puzzelervaring. Het allermooiste zijn echter de geluidseffecten. Het geluid van stromend water is prachtig, en is afhankelijk gemaakt van de hoeveelheid water die stroomt. Level 15 biedt hier een mooi voorbeeld van. Een grote plons water komt hier met een diepe klank omlaag vallen, en alleen daarom al een genot om te ervaren. Het 'blupje' aan het einde van de waterverplaatsing ontbreekt uiteraard niet. Behalve het geluid van het water is het ook een genot om steentjes te bouwen en te verwijderen. Maar boven alles is het geluid vooral functioneel. Zonder dat de speler zich er heel bewust van wordt, zorgt het geluid ervoor dat hij precies aanvoelt wanneer het reservoir volledig of ten dele gevuld wordt. Het 'opbeurende' geluid vormt een mooi contrast met het 'teleurstellende', bij het respectievelijk vullen en legen van een reservoir met water. De geluidjes die gekoppeld zijn aan de menuknopjes en dergelijke verdienen overigens ook een vermelding hier. Maar genoeg daarover nu, luisteren gaat sneller dan lezen.

Dat we Briquid ook hebben geselecteerd in de categorieën Best Mobile Game en Best Entertainment Design is van iets meer subjectieve aard. Vanzelfsprekend zijn wij overtuigd van de unieke en pure puzzelervaring die het spel biedt, en het zou ons verbazen als er niet ten minste een jurylid verslingerd aan raakt. :-)

Online spelen: https://itunes.apple.com/us/app/briquid/id595952762?l=nl&ls=1&mt=8

Terug

amsterdam in business

amsterdam in business

Control magazine

Control magazine

Improvive

Improvive

amsterdam economic board

amsterdam economic board