Juf in a Box

Created by: Ranj Serious Games

Winnaar: Games for Health Europe Award

Nominatie: Best Serious Game / Games for Health Europe Award

Vijfentwintig procent van alle kinderen in het basisonderwijs heeft achterstanden op gebied van fijne motoriek en schrijven. Deze achterstanden kunnen, als ze niet worden behandeld, op termijn leiden tot problemen met taalontwikkeling, tekstbegrip en zelfs tot sociale problemen. Deze achterstanden zijn op te lossen door op jonge leeftijd (4 tot 8 jaar) kinderen (fysio/ergo)therapeutisch te behandelen. Essentieel voor het slagen van de behandeling is een hoge ‘time on task’, of met andere woorden veel oefenen.

Juf-in-a-Box is een game die dit probleem aanpakt. Het verenigt de uitdaging, de feedback en de fun van computergames met een adaptieve leermethode die volledig gebaseerd is op de wetenschappelijk onderbouwde “Neuromotor Task Training-methodiek”. De game is ontwikkeld in samenwerking met TNO en kinderfysiotherapeutisch wetenschapper Ad van Tuijl.

In Juf-in-a-Box ben je de eigenaar van een monster-zoo, waarin allemaal grappige monsters wonen. Je hebt de taak om de monsters goed te onderhouden: de verblijven moeten netjes zijn, de monsters moeten eten etc. Deze opdrachten voert de speler uit door met z’n pen patronen en lijnen op het scherm te tekenen, waardoor hij ongemerkt z’n motorische vaardigheden traint. Het gaat hierbij om nauwkeurigheid, vloeiendheid en consistentie, waarbij complexiteit en snelheid steeds verder toenemen.

De Game werkt met eenvoudig te begrijpen spelopbouw, interactie en technologie. De speler schrijft met een stylus, in grootte gelijk aan een normale pen, op een schrijftablet en beeldscherm ineen. Het spel is vanwege de grafische interface intuïtief te begrijpen. Hierdoor is het systeem geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, dus ook voor kinderen die nog niet kunnen lezen.

Motivatie: Taalachterstand vanwege motorische beperkingen is een groot maatschappelijk probleem dat alleen opgelost kan worden door goed schrijfonderwijs. Met de hand schrijven is ondanks het toenemende belang van de computer nog steeds heel belangrijk. Helaas is er in de praktijk van het huidige basisonderwijs te weinig aandacht voor. Goede methoden zijn vaak meer dan tien jaar oud en leerkrachten hebben het te druk. Tevens worden traditionele oefenmethodes door kinderen als zeer saai ervaren. Kinderen in deze leeftijdsgroep hebben vaak niet de discipline om dagelijks de benodigde oefeningen te doen. Juf-in-a-Box is een innovatie die gaming, wetenschap en techniek verenigt, tot een waardevolle toevoeging voor therapie en onderwijs. Het is gemakkelijk te spelen, heeft een rijke en voor kinderen zeer aansprekende grafische stijl en het is bovenal erg leuk. Hierdoor gaat het oefenen van motorische vaardigheden als vanzelf. Om Juf-in-a-Box te ontwikkelen heeft Ranj een aantal lastige technologische uitdagingen moeten slechten. Er is onder meer specifieke software ontwikkeld om de schrijfbewegingen en pendruk van kinderen te analyseren en te beoordelen. Verder past de game de oefeningen en uitdagingen die een speler krijgt automatisch aan aan het niveau van de speler. Al voordat de vermarkting van het spel is gestart heeft Ranj uit verschillende hoeken bestellingen voor de applicatie ontvangen.

Terug